Europa în mâinile lor. May și Merkel vor conduce lupta pentru Brexit

Europa în mâinile lor. May și Merkel vor conduce lupta pentru Brexit
Publicat: 13/07/2016, 18:58
Actualizat: 13/07/2016, 20:28

Mai tânără cu doi ani decât cancelarul german, May se bucură de o largă apreciere în rândul oficialilor europeni, nu puțini fiind cei care s-au arătat încântați de faptul că ea îi va succeda de azi lui Cameron.

„Foarte disciplinată”, este modul în care un oficial german, care a lucrat îndeaproape cu May a descris-o pe fiica unui vicar anglican educată la Oxford. Ea are relații „excelente” și cu ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a declarat o sursă din Paris pentru reuters.com

Descrisă de unul dintre veteranii conservatori drept „o femeie al naibii de dificilă”, în vârstă de 59 de ani, May va trebui să încerce să adune toată bunăvoința pe care o mai poate găsi în Europa.

Sarcina ei va fi aceea de a ajunge la o înțelegere după negocieri grele cu influenta și puternica Merkel. În 10 ani de când ocupă funcția de cancelar acasta și-a câștigat reputația de reuși să reziste, mai bine decât alți lideri europeni, lungilor tratative de la Bruxelles, ce se întind târziu în noapte.

În conformitate cu Tratatul de la Lisabona, negocierile pentru ieșirea Marii Britanii din UE trebuie încheiate cu Consiliul European, care grupează liderii celor 27 de alte state membre.

Cu toate acestea roulul lui Merkel este crucial. După ce britanicii au votat pentru părăsirea UE, pe 23 iunie, cancalarul german s-a întâlnit imediat cu liderii Franței și Italiei pentru a planifica drumul de urmat. De altfel, reacția promptă arată că cele mai mari state membre ale UE, mai degrabă decât instituțiile Uniunii, doresc să tranșeze repede acest lucru.

Ambele femei, care sunt căsătorite de zeci de ani, au avut de luptat cu numeroși contracandidați bărbați în drumul lor spre vârful politicii naționale și europene. Merkel l-a învins pe explozivul său predecesor, social-democratul Gerhard Schroeder, prin vot, în 2005.

Pe de altă parte, May, care a fost ministru de Interne în ultimii șase ani, va deveni premier doar pentru că membrii conservatori ai Parlamentului au ales-o lider al partidului de guvernământ. dar femeia, care s-a caracterizat prin sintagma „nu sunt un politician specatculos”, îl va înlocui totuși în funcția de prim-ministru pe un alt politician mai puțin precaut, pro-european, al cărui joc cu referendumul a eșuat la vot, David Cameron.

Theresa May a fost și ea un susținător al rămânerii Marii Britanii în Uniune, dar unul atât de discret încât a fost de multe ori bănuită că de fapt susține din umbră Brexit-ul.

Merkel și May sunt de acord până acum asupra unui singur aspect: afirmația englezoaicei „Brexit înseamnă Brexit”. Cancelarul german a insistat de fiecare dată ca rezultatul a ceea ce a fost în mod oficial un referendum consultativ să fie respectat. De altfel, acordul acestui aspect nu avea cum să fie ocolit de cei doi lideri fără să afecteze grav bazele democratice ale UE și ale Marii Britanii.

Dincolo de aceasta, tranșeele din care se va duce bătălia au fost deja săpate. May spune că Regatul nu se va grăbi să declanșeze procedura oficială de divorț în temeiul Tratatului de la Lisabona. De cealaltă parte, Merkel vrea ca Marea Britanie să își precizeze cât mai repede și mai clar intențiile pentru ca UE să poată depăși momentul.

De altfel, ieri, Merkel a trimis mingea în terenul lui May. „Trebuie să așteptăm până când Marea Britanie va spune ce relație intenționează să aibă cu UE și apoi vom duce, în interesul nostru, cele mai bune negocieri pentru cetățenii din cele 27 de state membre”, a afirmat cancelarul german.

Șefa guvernului de la Berlin dorește să păstreze legături strânse cu Marea Britanie, al cincilea mare partener comercial al Germaniei, dar prioritatea ei va fi aceea de a ține împreună membrii care au rămas în UE.

„Foarte persistente”

Diplomații britanici care au lucrat cu May, la Bruxelles, spun că era unul dintre miniștrii cei mai bine informați și mai pregătiți pentru a negocia cu partenerii din UE. Această părere este susținută și de oficialii europeni.

„Ea cunoaște Bruxelles-ul bine, știe oamenii și modul în care funcționează lucrurile aici”, a declarat un oficial al UE, care se ocupă de justiție și afaceri interne. „Ea a fost întotdeauna bine pregătită pentru întâlnirile pe care le avea, activă în intervinții, și de fiecare dată la zi cu dosarul care se discuta”, a adugat acesta.

Un alt înalt oficial al UE familiarizat cu negocierile în care May a participat a descris-o pe acasta ca fiind „foarte profesionistă și foarte respectată”. Toate aceste indicii arată că May se va dovedi un negociator dur. „Nu va fi un partener ușor pentru UE”, a declarat un alt oficial al Uniunii, adăugând că May nu-și va schimba cu ușurință opiniile. „Este extrem de bine pregătită și foarte persistentă”.

O militantă discretă pentru rămânerea în UE, May trebuie să obțină acum cele mai bune condiții posibile pentru Brexit. Principala sa sarcină va fi păstrarea accesului britanic la piața unică a UE în timp ce restricționează imigrația din statele membre.

Momentan, liderii Uniunii afirmă că accesul la piața unică poate fi acceptat doar dacă Regatul se va angaja să respecte libera circulație a persoanelor, exact ceea ce au respins, în principal, alegătorii britanici.

Cu toate acestea, May a reușit performața de a negocia compromisuri cu UE și în alte situații aparent fără ieșire. Astfel, în calitate de ministru de Interne, a reușit să păstreze un sistem de mandat de arestare european, dar și accesul Marii Britanii la schimbul de informații transfrontaliere, în ciuda renunțării Regatului Unit la politica de justiție și afaceri interne a Uniunii, încă de când eram membru al UE.

În intermedierea acestor aspecte „a dus o mare parte din negocieri chiar ea însăși fără a se baza pe funcționari. May are abilități foarte evidente de negociere”, a spus un înalt oficial UE pentru agenția britanică.

Aceste competențe ale noului șef al guvernului de la Londra vor fi cât de curând puse la încercare de Merkel, care a declarat luni: „Vom avea negocieri dificile cu Marea Britanie, nu va fi ușor”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
A murit Christoph Daum, fostul antrenor al Naționalei de fotbal. O boală gravă l-a răpus...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Noul război ce stă să izbucnească. Au atacat azi dimineață. S-a declarat stare de urgență
Nu folosi acest obiect din camera de hotel. Riști să pleci acasă cu boli serioase
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ed Sheeran a făcut senzație la București! Ce surpriză de proporții le-a pregătit fanilor: ”Nu-mi...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Cel mai recent truc promovat în online pentru prevenirea ridurilor: masajul